Loopbaancoach Stefanie Verboven over loopbaanbegeleiding en burn-out

Loopbaancoach Stefanie Verboven over loopbaanbegeleiding en burn-out

Het aantal mensen dat met burn-out te maken krijgt, steeg de laatste jaren alleen maar. De werkdruk is heel hoog. Ook de combinatie tussen werk en privé is een grote uitdaging en vergt heel veel van mensen.

Loopbaanbegeleiding is zinvol bij mensen die tegen een burn-out aanlopen en verandering willen. In de eerste fase van een burn-out heeft loopbaanbegeleiding geen zin. Tijdens de eerste maanden is het heel belangrijk om rust in te bouwen. Mensen zijn lichamelijk en emotioneel uitgeput. Terug op krachten komen is dan de boodschap. Loopbaanbegeleiding is dan pas zinvol als je terug in je kracht bent.

Gewoon terug gaan werken na enkele maanden thuis, is trouwens geen goed idee. Loopbaanbegeleiding is een hele belangrijke stap na burn-out. Het helpt om te voorkomen dat je opnieuw in dezelfde valkuilen trapt. Het loont dus om stil te staan bij welke veranderingen je wil brengen in je werkleven.

Loopbaanbegeleiding kan je helpen om te veranderen van job en bij het zoeken naar vacatures. Maar loopbaanbegeleiding na een burn-out leidt niet altijd tot een jobwissel.  Er moet wel minstens iets veranderen in de job. Je krijgt hulp bij het voorbereiden van gesprekken met je leidinggevenden en/of collega’s, het anders indelen van taken, het ‘nee’ leren zeggen en het toepassen van zelfzorg.