Loopbaancoach Inès Vonckx over combinatie werk- privé

Loopbaancoach Inès Vonckx over combinatie werk- privé

Hoe je de combinatie werk-privé invult, is voor iedereen anders. Het hangt af van verschillende factoren: je gezinssituatie, je functie, de bedrijfscultuur, je gezondheid… en kan ook wijzigen als één van die factoren verandert. Bijvoorbeeld als je geen kinderen hebt, kan je makkelijker ’s avonds later doorwerken.

Die balans werk-privé is een gevoelskwestie. Daarom is het ontzettend belangrijk dat je voor jezelf een duidelijke grens aangeeft en hierover helder communiceert met je werkgever. Communiceren is durven nee zeggen. Veel van mijn klanten vinden het moeilijk om nee te zeggen. Ik raad hen aan om een cursus assertiviteit te volgen zodat ze nadien beter hun grenzen kunnen aangeven. Als je steeds maar ja zegt, daalt je gevoel van eigenwaarde en is de kans groter dat er thuis wrijving ontstaat. Laat het niet escaleren. Het draait uiteindelijk om je eigen gezondheid. Zorg voor jezelf.

Fysieke klachten zoals vermoeidheid betekenen vaak dat de balans niet meer goed zit en dan kan je best ingrijpen. Indien mogelijk kan je gebruik maken van de systemen die de overheid heeft ontwikkeld: ouderschapsverlof, vrije dagen, tijdskrediet… Ze zijn er voor jou.

Een aantal factoren zoals de bedrijfscultuur kan je zelf niet veranderen. Als deze niet bij je past, geef ik de raad om op zoek te gaan naar een nieuwe job. Anders blijf je alleen maar ongelukkig in je werk.