Loopbaancoach Nele Van Steen over studiekeuzebegeleiding

Loopbaancoach Nele Van Steen over studiekeuzebegeleiding

Een degelijke, onderbouwde keuze maken in de studie die je gaat volgen, heeft vooral een heel preventief karakter. Ik link dat aan latere tevredenheid in je werk. Jongeren maken soms veel te weinig bewust een keuze of maken een keuze die eerder gebaseerd is op wat hun omgeving hen aanreikt. Ons mama zegt dat ik dat moet doen, dus zal ik maar luisteren.

Wat me opvalt is dat veel volwassenen na een begeleidingstraject aangeven dat ze iets helemaal anders hadden gekozen op hun 18de met hetgeen ze weten na het traject. Dit geeft aan dat jongeren vaak te weinig doordacht en onderbouwd een studie kiezen. Het is belangrijk om je studiekeuze af te stemmen op wat je graag doet, wat je drijfveren zijn, op wat je voldoening en energie geeft. Dit zorgt ervoor dat je studie veel fijner en rijker is.

Je studie doorlopen mag geen voortdurende battle zijn. Trouwens niet slagen voor je studie, heeft een effect op je zelfvertrouwen en zelfbeeld. Dit kan je vermijden door ineens iets goed te kiezen. Tijdens een traject reiken we studenten handvaten aan om de juiste keuze te maken. We geven mee wat ze zeker wel in een studierichting moeten zoeken en wat absoluut niet.