Loopbaancoach Inès Vonckx over welke vragen hebben klanten

Loopbaancoach Inès Vonckx over welke vragen hebben klanten

De meest voorkomende vragen zijn:

  • Ben ik nog geschikt voor mijn job? Doe ik het nog goed?
  • Hoe kan ik mijn werk beter organiseren?
  • Er wordt een leidinggevende job uitgeschreven. Ben ik daar geschikt voor?
  • Ik wil een nieuwe job maar ik weet echt niet in welke sector of welke jobinhoud.
  • Wat is mijn persoonlijkheids- of jobprofiel?

Met al deze vragen kunnen klanten terecht bij AanZet.

Een vraag die tegenwoordig vaak terugkomt, is: “Doe ik mijn job nog wel graag?” Mensen zoeken naar redenen waarom ze zich slecht voelen. Is het de afstand? Is het de werkhoeveelheid? Zijn het de collega’s?  Is de passie er nog? Daar hebben we een leuke oefening voor. We laten de klanten oplijsten welke taken ze een ganse dag doen en vragen om er een timing bij te zetten. Dan vragen we om aan te duiden welke taken ze leuk vinden.

Als ze 80% niet leuk vinden, is het duidelijk. Dan blijven ze voor de collega’s, het loon… We doen de klanten nadenken over hoe lang ze een job kunnen volhouden waarbij alleen de sfeer en de collega’s een goed gevoel geven. Een gesprek aangaan met een verantwoordelijke over een wijziging in de jobinhoud kan een mogelijke oplossing zijn.

Moeilijker is het als ze 80% leuk vinden. De passie is er nog, maar er spelen externe factoren. Een voorbeeld: Iemand in de zorgsector is graag met de zorg van mensen bezig. Maar door de administratie en paperassen schiet er minder tijd over dan vroeger om met de zorg van mensen bezig te zijn. De jobinhoud is veranderd. Dan moet er samen met de klant gekeken worden hoe ze dit slecht gevoel kunnen wegwerken. Dit kan bijvoorbeeld door op een andere manier naar zichzelf en de job te kijken.