Loopbaancoach Inès Vonckx over studiekeuzebegeleiding

Loopbaancoach Inès Vonckx over studiekeuzebegeleiding

Van heel wat klanten krijg ik te horen dat ze het jammer vinden dat ze niet eerder studiekeuzebegeleiding of loopbaanbegeleiding volgden. Wacht dus niet tot je 10 jaar aan het werk bent. Het bespaart je heel wat nodeloos zoeken naar wat je nu echt wil op werkvlak.

Veel studenten kiezen een richting die logisch volgt op het secundair. Iemand die in het middelbaar economie deed, kiest vaak automatisch voor handelswetenschappen. Maar heeft de student hier wel de juiste competenties voor? Bij een begeleiding peilen we trouwens niet alleen naar competenties, maar ook naar interesses. We zoeken daarnaast samen met de klant uit of eerder een praktische of theoretische opleiding geschikt is, bachelor of master dus. Een juiste studierichting kiezen, is een ingrijpende beslissing die je doordacht moet nemen. Wij kunnen daarbij helpen en inspiratie geven. Het is natuurlijk aan de klant zelf om met de opgedane info over zijn competenties en interesses een richting te kiezen die bij hem past. We kunnen niet voor de klant beslissen wat hij moet volgen.

Een tip die ik nog meegeef aan al mijn klanten, zowel studenten als werkenden. Zie dat je altijd een plan B in de kast hebt zitten. Als het op is met plan A, kan je nog altijd op iets anders terugvallen.