Loopbaancoach Inès Vonckx over 50-plussers en loopbaanbegeleiding

Loopbaancoach Inès Vonckx over 50-plussers en loopbaanbegeleiding

Ik ervaar dat een begeleiding volgen vaak een grote stap is voor 50-plussers. Ze twijfelen of het nog de moeite waard is of zijn bang dat ze geen werk meer zullen vinden. De eerste vraag die ik steeds stel, is hoeveel jaar ze nog moeten werken. Regelmatig verschieten mijn klanten dat ze nog meer dan 10 jaar te gaan hebben. Een begeleiding is dus zeker nuttig, alleen al voor het wel voelen op het werk de laatste 10 jaar van de loopbaan.

Ik breng altijd de sterktes in kaart. Dit gaat dan niet alleen over de competenties, maar ook over de opgebouwde maturiteit, dat ze geen kinderen meer ten laste hebben en de elders verworven competenties. Door de testen van AanZet krijgen ze een goed inzicht in zichzelf. Door dit inzicht gaan ze op een andere manier kijken naar hun werk en weten ze beter wat ze willen en niet willen.

50-plussers willen meestal bij dezelfde werkgever blijven. Ze hebben zoveel opgebouwd dat ze niet willen loslaten voor iets volledig nieuw. Het is dan zoeken naar een nieuw evenwicht waar ze zich goed bij voelen. Dit kan bijvoorbeeld zijn door deeltijds te gaan werken, door bij te studeren zodat ze een taak kunnen doen die meer bij hen past.

In sommige gevallen is vroegtijdig op pensioen gaan de beste keuze. Vroegtijdig op pensioen gaan, is zeker geen schande. Ik vraag steeds hoe lang ze moeten werken om een volledig pensioen te krijgen. Ze moeten de afweging maken tussen wat ze financieel opgeven en wat ze in de plaats krijgen. Vaak valt die financiële opoffering wel mee.