Loopbaancoach Ann Vogels over combinatie werk-privé

Loopbaancoach Ann Vogels over combinatie werk-privé

Het zoeken naar een evenwicht tussen werk-privé speelt afhankelijk van de levensfase meer of minder mee.

• Jonge mensen kunnen, zeker in het begin van hun carrière, wat harder gaan. Hoewel ik een tendens merk dat jongeren niet alleen voor hun werk kiezen. Ze willen ook tijd maken om dingen uit te proberen of om een verre reis te maken.

• De balans is het moeilijkste bij jonge ouders. Die hebben veel geïnvesteerd in hun werk maar met de komst van kleine kinderen kunnen ze werk en gezin niet meer op dezelfde manier blijven combineren. Met 1 kind lukt het vaak nog net, maar met 2 kinderen is het een bijna onmogelijke taak. In deze leeftijdsfase komt dit thema dus heel vaak aan bod tijdens een loopbaantraject.

• Bij mensen met pubers komt deze hulpvraag niet veel voor. Hun kinderen zijn zelfstandiger. Ze gaan bijvoorbeeld alleen naar school. In die levensfase spelen andere loopbaanvragen.

• Bij 50-plussers komt deze vraag meer naar boven. Ze willen niet meer zo hard werken en meer profiteren van het leven. Het werkt weegt soms ook zwaarder door, waardoor ze dit meer moeten compenseren in hun vrije tijd.

Ik merk wel een algemene tendens om anders in een job te staan en te kijken naar een job. Niet alles draait alleen om het werk. De wereld zien, tijd vrijmaken voor een hobby of voor zichzelf, is belangrijker dan vroeger.