Loopbaancoach Rita Termote over studiekeuzebegeleiding

Loopbaancoach Rita Termote over studiekeuzebegeleiding

Vragen voor studiekeuzebegeleiding krijg ik hoofdzakelijk in januari en op het einde van het schooljaar en is dus vaak gekoppeld aan de examens. De jongere vindt de studie niet leuk of ziet het niet meer zitten. Hij loopt vast in de hogere studie. Hij heeft hulp nodig om terug op het juiste spoor te geraken. Er kunnen verschillende redenen zijn voor het niet slagen: een verkeerde richting, te hoog gemikt,… Vaak spelen vrienden en ouders een rol in de keuze die de student maakt. Daarnaast weten veel jongeren niet altijd wat ze willen op 18 jaar en komt het besef pas enkele jaren later.

We doorlopen met de student het traject van AanZet. Op basis van de testen krijg ik inzicht in de energiegevers van iemand en of de studie die ze volgen in het plaatje past. Op basis van het resultaat moet de student zelf uitdokteren welke studie bij hem past. Ik geef richting, maar zeg niet welke studie hij moet doen. Hij moet zelf op zoek gaan. Dan is de kans op succes groter.  Op die manier merk ik trouwens ook of iemand zelfstandig kan werken of niet.

Niet alle 18-jarigen weten wat ze willen. Voor die twijfelaars is het zeer zinvol om onmiddellijk na het middelbaar studiekeuzebegeleiding te volgen. Het toont durf om op je 18de studiekeuzebegeleiding te volgen. Maar het kan de student enkele jaren uitsparen als die op basis van de studiekeuzebegeleiding de juiste richting kiest. Uit onderzoek blijkt trouwens ook dat wie laat beslist een grotere kans op falen heeft. Twijfel je, volg dan zeker het traject. Want een foute keuze heeft ook een neerslag op het zelfvertrouwen. Studenten twijfelen bij een foute keuze aan zichzelf, terwijl het niet aan hen ligt maar aan de verkeerde studierichting.