Loopbaancoach Isabel De Beule over combinatie werk-privé

Loopbaancoach Isabel De Beule over combinatie werk-privé

Een gezonde balans tussen werk en privé is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat je draagkracht voldoende blijft voor de draaglast. Kortom, een goede balans werk-privé draagt bij tot meer veerkracht en een gezonder leven. Het is belangrijk om je geest en lichaam in balans te houden.  Dit kan alleen als je er de tijd voor neemt.

Ik doe dit door, ondanks mijn drukke bezigheden, minstens drie keer per week te sporten en ik maak bewust tijd voor mijn hobby’s, familie en andere vormen van ontspanning. Het is belangrijk om af en toe bewust te genieten en dat hoeven geen grote dingen te zijn. Het zit hem zelfs eerder in de kleine dingen. Ook een vast slaappatroon helpt hierbij. Een goede afwisseling tussen energiegevende en energievretende activiteiten is essentieel.

Nog een tip! Ban in je privé zoveel mogelijk de technologie: pc, smartphone,… Technologie heeft een negatieve invloed op de nachtrust. En ontkoppel ze van het werk.  Stuur geen e-mails of bel niet buiten de werkuren. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor.  Maar ook de werkgever kan hier toe bijdragen door een gezonde communicatie policy op te zetten. Werktijd is bedoeld om te werken en privétijd dient om te ontspannen.

Ik merk dat moeilijkheden om werk en privé te scheiden het vaakst terugkomt bij klanten die eerder perfectionistisch van aard zijn en/of moeite hebben met het stellen van hun grenzen. De persoonlijkheid van een klant kan ertoe bijdragen dat men meer/langer met het werk bezig is of het werk moeilijk kan loslaten. Zeker zij moeten de technologie bannen in hun privé.