Loopbaancoach Bart Maes over welke vragen hebben klanten

Loopbaancoach Bart Maes over welke vragen hebben klanten

De meest voorkomende vraag die zo goed als altijd terugkomt is: “Er zit iets niet lekker in mijn job, maar ik weet niet wat het is. Ik wil te weten komen aan welke criteria een job moet voldoen zodat ik terug tevredener naar mijn werk ga.”

Hier kunnen natuurlijk meerdere oorzaken voor zijn: een gebrek aan waardering door de baas of werkgever, een takenpakket dat niet bij de persoon past,… De systematisch gestegen werkdruk is vaak een reden bij oudere mensen die hun job niet kwijt willen. Samen onderzoek ik met de klant naar de oorzaken en naar een oplossing. In 2/3de van de gevallen gaat de klant op zoek naar een nieuwe job. 1/3de van mijn klanten blijft in dezelfde job, vaak nadat ze met een uitgewerkt voorstel naar de baas zijn gestapt. Maar naar een baas stappen, is niet evident. Bij veel klanten merk ik dat ze zich niet lekker in hun job voelen omdat ze niet of onvoldoende hun grenzen aangeven. Hier werk ik tijdens de begeleiding dan ook rond.

Zo goed als al mijn klanten zeggen me na de begeleiding dat ze veel beter weten wat ze willen en hoe ze zijn. “Ik wist niet dat ik zo sociaal en ondernemend was.” Ook al veranderen klanten niet van job. Ze leren sowieso bij over zichzelf waardoor ze bewustere keuzes op hun werk kunnen maken.