Loopbaancoach Bart Maes over loopbaanbegeleiding voor alle doelgroepen

Loopbaancoach Bart Maes over loopbaanbegeleiding voor alle doelgroepen

AanZet sluit niemand uit. Elke persoon heeft zijn eigen verhaal en zijn eigen context. Elke begeleiding is anders en op maat van de vragen die een klant heeft. Ik doe extra dingen afhankelijk van wat ik aanvoel wat nodig is. En de methodiek pas ik aan de persoon aan die voor me zit. Zo gebruik ik een andere methodiek bij laaggeschoolden. En die werkt. Uit de standaard testen kwamen soms bizarre resultaten. Met de aangepaste methodiek voor laaggeschoolden komt er een duidelijk beeld uit de testen.

Ik merk wel bepaalde tendensen. De loopbaanvraag hangt af van bepaalde factoren zoals de leeftijdsfase of het hoogst behaalde diploma. Bij hooggeschoolden speelt vaak een zingevingsvraag mee. 50-plussers willen weten hoe ze het werk moeten organiseren om het nog werkbaar te houden tot aan hun pensioen. En zo kan je meerdere tendensen uit de begeleidingen halen.

Zo’n divers klantenbestand maakt het trouwens boeiend voor mezelf. Het daagt me uit.