Loopbaancoach Bart Maes over loopbaanbegeleiding en burn-out

Loopbaancoach Bart Maes over loopbaanbegeleiding en burn-out

Er komen veel mensen met een burn-out of die naar een burn-out neigen naar AanZet. Burn-out is vaak een combinatie van de werkdruk die de werkgever oplegt en de manier waarop de medewerker daarmee omgaat. Een perfectionist zal bijvoorbeeld veel vatbaarder zijn voor een burn-out. Er zijn nu veel meer mensen die kampen met een burn-out omdat de werkdruk enorm is toegenomen. Alles moet altijd maar sneller en efficiënter. De winsten moeten omhoog, dus er moet harder gewerkt worden.

Voor klanten in een burn-out is het pas zinvol om loopbaanbegeleiding te volgen als ze terug in een positieve flow zitten. Klanten die te diep zitten, hebben geen energie en veerkracht. Een traject is dan niet zinvol. Ze hebben dan meer baat bij een psycholoog. Ze moeten weerbaar zijn, een vuist kunnen maken en er terug voor willen gaan. Als dit het geval is, kan een traject heel motiverend zijn. Vaak komen ze binnen met het hoofd tussen de schouders.  Na een aantal sessies is het verschil immens. Ze geloven terug in zichzelf. De gesprekken monteren hen op.  Er wordt gefocust op waar ze goed in zijn, wat de talenten zijn.

De meeste klanten starten na een burn-out bij een nieuwe werkgever omdat er iets gebroken is bij de oude werkgever. Vaak heeft dit te maken met een gebrek aan waardering. Vooral oudere werknemers blijven eerder vanwege behoudsgezindheid bij dezelfde werkgever. Dit kan zeker, maar het takenpakket moeten ze dan wel in samenspraak met de werkgever aanpassen.