Loopbaancoach Bart Maes over combinatie werk-privé

Loopbaancoach Bart Maes over combinatie werk-privé

Werk dringt het privéleven meer en meer binnen. De verwachtingen naar werknemers nemen altijd maar toe. De werkdruk verhoogt. Ik vind dit geen goede evolutie. Daarom is het belang van onderhandelen met en grenzen stellen naar je werkgever veel belangrijker geworden. Je moet duidelijk aangeven waar voor jou de grens ligt.

Zelf ben ik zelfstandige. Omdat de aard van mijn job dit vraagt, check ik mijn mails ook tijdens mijn verlof. Ik reageer binnen de dag op mails van mogelijke klanten. Maar het voelt niet aan als een belasting. En daar draait het om. Je moet luisteren naar je lichaam. Het moet ok aanvoelen. Anders riskeer je onderuit te gaan.

Als het te veel wordt, moet je naar de baas stappen. Ik merk bij veel klanten dat het moeilijker is om assertief te zijn als prestatiedruk toeneemt. De tip die ik aan klanten meegeef is om initiatief te nemen. Breng het werk inhoudelijk in kaart en doe op basis daarvan een praktisch uitgewerkt voorstel. Ik heb al verschillende klanten gehad waarvan het voorstel aanvaard is.  Een andere tip is om één dag per week thuis te werken. Een dag waarbij collega’s je niet voortdurend kunnen storen, kan mentale rust brengen.